5 medische vragen over cruisen

Wanneer je een cruise maakt wil je niet voor een onverwachte medische verrassing komen te staan. Ziek worden is nooit leuk, maar op vakantie helemaal niet! Hieronder staan 5 veelgestelde medische vragen over cruisen.

Ik ben rolstoelgebonden, kan ik dan cruisen

Mindervalide reizigers zijn van harte welkom bij de meeste rederijen. Zeker de allernieuwste schepen zijn uitgerust met speciale, rolstoeltoegankelijke hutten. Deze hutten beschikken over bredere deuren, hebben geen drempels en ruimere badkamers.

Afhankelijk van de route gaat een cruiseschip ook wel eens voor anker in plaats van een ligplaats aan een kade. Passagiers worden dan met kleine bootjes, zogenaamde tenders, aan wal gebracht. Vaak is het dan voor rolstoelgebonden passagiers niet mogelijk om aan land te komen. Het is dus belangrijk om ook goed naar de route te kijken. Houdt hierbij wel rekening met het gegeven dat vanwege logistieke redenen een manier van aanleggen gewijzigd kàn worden.

Ik heb een dieet, kan ik dan wel een cruise maken?

Dat kan prima, de meeste rederijen bieden u standaard de volgende diëten: vetarm, zoutarm, zoutloos, cholestrolarm, vegetarisch en diabetes. Bij sommige rederijen zijn een lactose- en glutenvrij dieet op aanvraag.

Bij Carnival Cruise Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International, Celebrity Cruises en Holland America Line kunnen kosher maaltijden worden besteld; dit kan alleen voor het diner aangezien deze maaltijden aan land worden bereid en als diepvriesmaaltijd mee aan boord gaan.

Ik heb last van zeeziekte, kan ik dan toch een cruise maken?

Alle moderne cruiseschepen zijn uitgerust met stabilisatoren, die zorgen ervoor dat het schip zo min mogelijk beweging maakt. Toch kan het bij slecht weer gebeuren dat u last van zeeziekte krijgt. Raadpleeg in dat geval de arts zodat u hier de juiste medicatie tegen kunt krijgen.

Is er een dokter aan boord van een cruiseschip?

Ieder cruiseschip is uitgerust met een hospitaal, hier is naast een arts vaak ook een verpleegkundige aanwezig. Consulten worden aan boord in rekening gebracht, deze kunt u later bij uw verzekeringsmaatschappij weer declareren.

Informeer ons bij boeking over een door te geven medische conditie, zodat het schip wordt voorbereid op uw komst. Ook kan er dan beoordeeld worden of de benodigde zorg geleverd kan worden en uw vakantie prettig kan verlopen.

Mocht een medische complicatie aan boord ontstaan, wordt er een beoordeling gemaakt of de reis kan worden voortgezet. Indien dit niet het geval is, zal de arts besluiten een patiënt te ontschepen in de eerst mogelijke haven. De dienstdoend arts heeft hierin het laatste woord. Alle formaliteiten zullen vervolgens in overleg met u en uw medereizigers worden besproken en begeleid.

Kan ik een cruise maken als ik zwanger ben?

Dat is mogelijk, echter hanteert iedere rederij een andere restrictie ten aanzien van het aantal weken dat u zwanger bent. Als algemene regel kunt u bij een zwangerschap tot 24 weken en een medische verklaring van de huisarts bij de meeste rederijen nog een cruise maken.