11 veelgestelde vragen over Cruises

Begin goed voorbereid aan jouw cruisereis. Lees hieronder de antwoorden op 11 veelgesteld vragen over cruisereizen. Fijne vakantie!

Hoe betaal ik aan boord van een cruiseschip?

Bij al uw uitgaven aan boord laat u uw cruisecard zien en worden uw kosten voor drankjes, excursies en aankopen in de winkeltjes op uw boordrekening bijgeschreven. Aan het einde van de cruise, meestal de laatste avond, ontvangt u een overzicht van uw uitgaven zodat u deze kunt controleren alvorens ze op uw creditcard worden belast. Heeft u geen creditcard, dan heeft u een borg bij de receptie achtergelaten en kunt u uw boordrekening de laatste avond contant of met travellers cheques voldoen.

betalen op cruise

Hoe kan ik excursies tijdens een cruise boeken?

Zodra u geboekt heeft en het boekingsnummer van de rederij bekend is kunt u op de website van de rederij excursies bijboeken. Iedere rederij heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod van excursies op de diverse bestemmingen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid en met een taxi of huurauto de bestemming te verkennen. Voor een bezoek aan St. Petersburg adviseren wij u een excursie via de rederij te boeken, zij verzorgen dan een groepsvisum zodat u verder geen omkijken heeft naar het verkrijgen van de juiste grensdocumenten.

Hoe ver van tevoren kun je een cruise boeken?

De meeste cruises kunt u 14 maanden op voorhand vastleggen. Bijzondere cruises, zoals bijvoorbeeld expeditiecruises naar Antarctica of Transatlantische oversteken, vaak nog wel eerder.

excursie cruise

Ik wil met meerdere gezinnen of met de hele familie cruisen, waar moet ik op letten?

Cruisen is uitermate geschikt voor grote(re) reisgezelschappen met uiteenlopende interesses. Aan boord vindt u bijvoorbeeld faciliteiten voor jong tot oud en op de verschillende bestemmingen kunt u op eigen gelegenheid of met een excursie op verkenning gaan. ’s Avonds ontmoet u elkaar dan weer en kunt u de ervaringen van de dag uitwisselen, hoe leuk is dat?

Mag mijn hond mee op cruise?

Er mogen geen huisdieren mee op cruise. De enige uitzondering hierop is de rederij Cunard voor de transatlantische overtocht van Southampton naar New York of vice versa.

mag hond mee op cruise

Wat is de beste periode om een cruise te maken?

Wereldwijd worden er het gehele jaar door cruises aangeboden. Per regio zijn de beste reisperiodes:

  • Middellandse Zee: april tot oktober
  • Noord Europa: april tot september
  • Caribisch gebied: september to april
  • Noord Amerika incl. Alaska: mei tot september
  • Zuid-Amerika en Antarctica: november tot april

Wat is inbegrepen in de cruiseprijs?

In de reissom zijn meestal inbegrepen de cruise incl. de maaltijden, diverse activiteiten, entertainment en de havengelden. Drankjes, fooien en excursies worden op uw boordrekening belast. Enkele rederijen hanteren een all inclusive of een semi all inclusive formule.

uit eten op cruise

Wat zijn dagprijzen?

Veel rederijen werken met wisselende dagprijzen, deze baseren zij op vraag en aanbod. Daarnaast heeft ook de wisselkoers van buitenlandse valuta invloed op de prijsstelling in Euro. Zo kan het in een enkel geval voorkomen dat u bij definitieve boeking een andere prijs ziet dan de eerder opgegeven prijs, deze laatste is dan de juiste. Bij een vrijblijvende prijsopgave kan het ook voorkomen dat de prijs op het moment van bevestigen anders is;

Wat zijn de extra kosten waar ik rekening mee moet houden tijdens een cruise?

Niet inbegrepen (tenzij anders aangegeven) zijn de: (alcoholische) drankjes fooien casino excursies spabehandelingen.

Wat zijn havengelden?

Wanneer een cruiseschip in een haven aanlegt moet de rederij daarvoor onder andere liggelden betalen. Deze kosten worden door de rederij aan de passagier doorbelast als zijnde havengelden.

Welk cruiseschip past bij mij?

Wanneer u nog niet eerder een cruise heeft gemaakt is het soms moeilijk om uit het enorme aanbod een keuze te maken. Wij kunnen samen met u aan de hand van een aantal voorkeuren/interesses/samenstelling reisgezelschap de juiste keuze maken.
Verschillen tussen de rederijen en/of schepen zitten vaak in:

  • aantal passagiers (grootte van het schip)
  • veel of juist minder faciliteiten/entertainment
  • formeel of informeel
  • routes; veel aanleghavens of veel zeedagen
  • kinderfaciliteiten aan boord