Tips bij het boeken van je eerste cruise

Tips bij het boeken van je eerste cruise De populariteit van cruisen neemt onder Nederlanders toe en de verwachting is dat de aankomende jaren steeds meer Nederlanders kiezen voor een cruise als vorm van vakantie. Wanneer je op het internet, via brochures of met een cruise adviseur op zoek gaat naar cruisevakanties dan zul je al snel zien dat er heel wat te kiezen valt. Om de bomen door het bos te kunnen blijven zien help ik je graag op weg met 5 belangrijke vragen voor je eerste cruise.

Welke bestemming kiezen?

Welke bestemmingen wil je aandoen tijdens de cruise? Wil je vertrekken vanuit Europa, of zelfs vanuit Nederland of kies je voor een vaargebied dat verder weg ligt zoals de Caribbean, Alaska, Azië? Veel Nederlandse cruisepassagiers maken hun eerste cruise in het Middellandse Zee gebied of het Caribisch gebied. In beide gevallen zijn er vele bestemmingen en vaarroutes mogelijk, zorg er dus voor dat jouw favoriete bestemmingen worden aangedaan! Overigens staan Middellandse Zee cruises er om bekend dat ze veel havens aandoen en er aldus weinig zeedagen/rustdagen zijn, iets om rekening mee te houden.

Welke rederij kiezen?

De sfeer aan boord is erg bepalend voor het verloop van je cruise. Ben jij een liefhebber van formele avonden en diners? Dan is een klassieke rederij voor jou een goede keuze. Ook voor cruisers die liever een informele sfeer aan boord willen valt er veel te kiezen, (bijna) alles kan, niks moet. Ga je op cruise met kinderen? Dan is het een must dat de kinderen het naar hun zin hebben tijdens de cruise.

Welk cruiseschip kiezen?

Grotere schepen bieden veel opties qua entertainment, dineren, activiteiten aan boord en ze liggen stabiel op het water, wat een voordeel kan zijn voor cruisepassagiers die gevoelig zijn voor het schommelen van het schip (zeeziekte). Kleinere schepen bieden veel persoonlijke aandacht en service en zijn vaak in staat om door hun afmeting bestemmingen aan te doen die door de grote schepen niet of nauwelijks bereikbaar zijn.

Wat zijn de kosten van een cruisevakanties?

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een cruise per definitie een dure vorm van vakantie is. Mede omdat er al veel inclusief is bij een cruise, zoals maaltijden en entertainment, is er ook met een gemiddeld vakantiebudget een mooie cruise samen te stellen. Net zoals bij vakanties aan land geldt: extreme luxe en exclusiviteit heeft een prijs.

Wat is de beste reistijd voor een cruise?

De mooiste cruise deals zijn er wanneer het mogelijk is om flexibel te zijn in vertrek- en aankomstdata. Toch is het zelfs tijdens onze Nederlandse schoolvakanties mogelijk om voor aantrekkelijke prijzen te cruisen. Alle rederijen werken met zogenaamde dagprijzen, hierdoor kan het cruisetarief per dag of dagdeel wijzigen. Soms zijn er goede last-minute deals maar vaak loont het om tijdig de juiste hut voor de juiste prijs vast te leggen.