4 handige tips om spullen op te bergen in je hut op een cruiseschip

Op een cruiseschip is ruimte per hut relatief beperkt. Of je nu een binnenhut of balkonhut boekt, de stateroom zal bijna altijd kleiner zijn dan een hotelkamer aan land. Maar hoe zorg je er dan voor dat je de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut?

Hoe groot is je hut op een cruiseschip?

Een gemiddelde binnenhut heeft een oppervlakte van een kleine 12 vierkante meter. Balkonhutten zijn iets ruimer, zo’n 19 vierkante meter. De hier genoemde afmetingen zijn gemiddelde standaarden in de cruise industrie. Wel is het zo dat relatief wat oudere schepen grotere hutten hebben. Daarnaast kunnen de afmetingen van hutten uit dezelfde categorie onderling nogal verschillen.

Veel ruimte onder je bed

Onder je bed is voldoende ruimte om 2 flinke koffers op te bergen, scheelt je een hoop kast- of loopruimte.

Kleine spulletjes niet laten slingeren

Kleine spullen, zoals pennen, tubes zonnebrandcrème, make-up, een zonnebril, borstel, fototoestel en ga zo maar door slingeren voor je het weet door je stateroom. Hoe fijn is het om die spulletjes op één vaste plaats op te bergen – en weer terug te kunnen vinden als je haast hebt omdat je nú moet vertrekken om niet te laat te komen voor je excursie? De oplossing hiervoor is een schoenenhanger, die je over de deur van bijvoorbeeld je badkamer kunt hangen.

Alles is magnetisch

Je bevindt je op een schip, heel het binnenwerk is van staal, dus ook de wanden en deuren van je hut, maak hier gebruik van! Ik neem altijd koelkastmagneten mee, zodat ik dingen als het dagprogramma, uitnodigingen en losse blaadjes aan de wand kan ophangen in plaats van ze kwijt te raken. Bovendien staan ze, eenmaal thuis erg leuk op je koelkast.

De meubels staan vast

De bedden kun je zelf verschuiven, om een 1-persoons- of 2-persoonsopstelling te krijgen, je Stateroom Steward helpt je hier graag bij. Bedenk van te voren wel dat bijna alle meubels, zoals kast en bureau, ja zelfs het lampje op je nachtkastje vast zit en dus niet verplaatst kan worden. Mocht je in zwaar weer terecht komen dan staan je spulletjes in elk geval nog op z’n plek. Wen er dus aan om met beperkte ruimte om te gaan.